EEN BEETJE VAN ALLES!

Het zag er maandagmorgen naar uit dat het koeler zou worden. De lucht zag grijs en het was heerlijk van temperatuur. Solo hoopte dat er een regenbuitje zou komen. Maar om tien uur was het helder en warm. Dus na het koffie drinken zijn we maar weer naar binnen gegaan, overigens moeten we toch even van ons terras af omdat het gedweild moet worden. Elke dag moet binnen en buiten gedweild worden dat doen we ook voor het ongedierte. ’s Middags was het 37 graden in de schaduw.

Zaterdag voor een week komt Solo ’s avonds bij ons: ‘Pa en Ma ik heb een probleem en dat wil ik graag aan jullie voorleggen.’ Wat is er aan de hand?

Elke familie heeft een chief. Een familie is een groot geheel ook de nakomelingen van de broers van jou opa enz. horen daarbij. Dus het kan in de honderden personen lopen. Een oom van Solo uit Berekum was de chief maar die is twee jaar geleden overleden. De familie wil dat Solo vanwege zijn goede reputatie en connecties de nieuwe chief wordt. De moeder van Solo is er tegen en Solo voelt er niet voor want dan heeft hij niet voldoende tijd voor ‘Heart for Children’. Als chief moet je alle begrafenissen en ceremonies daaromheen van de familie regelen en dat is in Ghana niet niks, het neemt soms een paar maanden in beslag. Ik heb het volgende naar voren gebracht:

Naar mijn mening moet je het advies van je moeder volgen. Je moeder is een wijze vrouw en christin. Een chief heeft de traditie te handhaven, ik heb diverse ceremonies gezien, zij brengen plengoffers enz. dit heeft te maken met de voorouder verering en allerlei heidense tradities. Als christen kun je hier niet aan meedoen, en ik weet dat jij niets wil weten van de tradities je ontloopt ze nu al. Hoeveel tijd het vraagt om als chief te functioneren en of het te combineren is met je werk bij de stichting kan ik niet inschatten. Mijn advies is dus om het niet te doen ondanks dat het je aanzien verder zal vergroten, hetgeen ook voordelen heeft voor de stichting. Maar je moet zelf de beslissing nemen. Op de foto: Solo met zijn moeder, Solo lijkt op zijn moeder zo u ziet.

Tiny kwam er vandaag achter dat er toch weer veel spullen uit ons huis waren verdwenen, het blijkt dat veel in het gastenverblijf is terecht gekomen. Dus onze afspraken hierover hebben geen resultaat gehad. Helaas is Juliet kort geleden bevallen en kunnen we haar er nu niet op aanspreken.

Tiny wilde wat limoentjes gaan plukken in onze tuin. Blijken ze alle takken van zowel de limoen als de cashew tot reikhoogte er afgekapt te hebben. Dus kunnen we er niet meer bij om te plukken. Ook de onderste takken van de mangobomen zijn er af maar dat hadden we afgesproken, we kunnen er al onder zitten maar de kruin moet nog wat wijder groeien. Onder een mangoboom is het altijd lekker koel door zijn dichte bladerdak. De twee custard bomen zijn gekapt zoals we hadden afgesproken want de vrucht zat toch altijd onder de rode mieren.

Solo is naar Sunyani want dinsdagochtend om zes uur gaat hij naar Accra om twee stagiaires van de Pabo op te halen. Zij hopen ’s middags om 15.00 uur aan te komen. Van het vliegveld gaan ze, op ons voorstel, direct naar het busstation en dan naar Nsoatre. Dat bespaart weer een overnachting in Accra. Jonge mensen moeten dit makkelijk aankunnen want in de bus kun je slapen. De verwachting is dat ze de komende nacht om een uur of twee hier zullen aankomen. Wij vliegen altijd rechtstreeks met KLM en komen dan ’s avonds aan zoals u heeft kunnen lezen, maar er zijn meer mogelijkheden en voor jonge mensen is de prijs belangrijker dan rechtstreekse vluchten.

Het geitje van Bente welke ze vorig jaar kreeg is een geit geworden. De geit is van Bente en wordt niet geslacht, Gideon verzorgd hem goed want hij is wel dik.

 

 

 

 

Ook het kuikentje van Krister is er nog, maar is nu een kip geworden en zelfs een moeder kip met mooie lichtbruine veren. De meeste kippen die we hebben zijn donkerder. Er lopen wel een stuk of zes hanen rond en dat is wel een beetje veel. Tiny heeft er opnieuw op gewezen dat eten en pap welke achterblijft op de bordjes van de kinderen aan de kippen moet worden gevoerd en niet moet worden weggespoeld met het afwassen. De kippen vlogen er op af, maar ja je krijgt toch niet voor elkaar om dat continuïteit te geven.