GIDEON BEDREIGD!

Tijdens de rit naar Nsoatre hadden we tijd in overvloed om te praten. Gideon heeft dikwijls verrassende verhalen, ook nu weer.

In 2002, toen nog als algemeen secretaris van DRTS, had ik een nieuwe chauffeur aangenomen omdat de belasting van Gideon bij het rondreizen en boeken verkopen op universiteiten en Bijbelscholen, te zwaar werd. Het was een sterke man helaas met niet teveel intellect zo bleek later. Zijn naam was Nicholas. Hij kon niet lezen en reed ons op gevoel door het land. Toen we helemaal in het noorden van Navrongo terug moesten naar Kumasi moest ik hem corrigeren want we reden op de weg naar Salaga en dat was flink uit de richting. Dus toen ontdekten we dat hij niet kon lezen.

In 2003 bezochten we hem thuis en zagen zijn inmiddels 4 kinderen en zijn nog jonge vrouw. Uitpluizend kwamen we er achter dat de oudste twee van een andere vrouw waren. Het was de vrouw waar hij van hield en zij van hem. Echter haar moeder en zijn vader hadden in het verleden een akkevietje met elkaar gehad en haatten elkaar. Dus er kon niet getrouwd worden. Maar de jonge vrouw waar hij aan gekoppeld was verdween af en toe enkele maanden naar haar geboortedorp. Inmiddels had ze dus twee kinderen gekregen. Een andere kant van de vrouw was dat Nicholas telkens onder druk werd gezet om te zorgen voor meer geld, eventueel bij mij lenen waar ik niet toe bereid was. Geld en goederen die ze te pakken kon krijgen bracht ze naar haar ouderlijke huis (overigens vrij gebruikelijk in Ghana).

In 2004 was ze weer enkele maanden verdwenen met haar twee kinderen. Wij zijn toen met hem, zijn twee dochters en de moeder van deze kinderen een dagje uitgegaan naar de dierentuin (zie foto).

PICT8530

Op een gegeven moment kwam hij met de auto terug en was het bagagerek van het dak verdwenen. Sterke verhalen, hij was hem verloren was terug gereden en kon hem niet vinden. We hadden al snel door dat hij stond te liegen. Controlerend aan de hand van gereden km enz. kwamen we er achter dat hij naar het dorp van zijn jonge vrouw was gereden en daar was door de familie het rek er afgehaald om te verkopen. Ik hoopte dat hij zijn excuses zou aanbieden en daarmee zou het afgedaan zijn.  Helaas bleef Nicholas bij zijn verhaal en hebben we hem moeten ontslaan.

Dit jaar belde hij met een smoes Gideon op, naar later bleek om te controleren of hij er nog was. Twee dagen later werd Gideon gebeld door een fetisj priester uit Eastern Region die vertelde dat Nicholas bij hem geweest was met de opdracht dat Gideon vermoord moest worden. Zo werkt dat overigens wel in Ghana en deze priesters zijn heel machtig met hun voodoo praktijken. De priester vertrouwde het verhaal van Nicholas niet, want deze had verteld dat Gideon de oorzaak van zijn ontslag was. Het hele verhaal werd uitgelegd aan de fetisj priester en die geloofde het verhaal.

Gideon heeft aangifte gedaan bij de politie en sindsdien wordt Nicholas gezocht maar hij is nog niet getraceerd, zijn mobile telefoon is buiten gebruik en naspeuringen hebben niets opgeleverd.

Gelukkig is Gideon niet bevreesd want hij mag zich beschermd weten door Jezus Christus tegen deze satanische machten van de fetisj priesters. Wij wezen hem er nogmaals op want toen hij enkele weken terug ziek werd kwam er toch weer angst voor deze praktijken. Solo heeft hem toen gebeld en gezegd dat hij het uit zijn hoofd moest zetten en vertrouwen op Jezus.