GIDEON

Gideon Boateng                                              

Geboren 11 januari 2003, vandaag dus 13 jaar geworden, opgenomen in het weeshuis 2 februari 2012

8.1 Gideon

De ouders van Gideon zijn Awudu Mumuni en Shatu Halija. De familie komt uit Yendi, Northern Region. Het was een moslim familie. Gideon heeft een jonger zusje Falisatu die we Lisa zijn gaan noemen en die ook is opgenomen in het weeshuis.

De moeder was een nicht van de Chief of Yendi.

Er was een conflict tussen de twee koningshuizen en de Chief werd in 2002 vermoord en het palies in brand gestoken. Het gevolg was dat de twee koningshuizen elkaar nagenoeg volledig hebben uitgemoord.

8.2 GideonIn 2009 zijn de ouders van Gideon vermoord. Een oom van de kinderen realiseerde zich dat ook hun leven in gevaar was. De oom vluchtte met de twee kinderen naar Asikasu een dorpje bij Nsoatre. Hier vestigde hij zich en zorgde enigszins voor de kinderen, hij dronk nogal veel en was veel weg. De kinderen gingen niet naar school en spraken ook geen Twi. In de morgen ging de oom naar zijn tuin in het woud en de kinderen zwierven rond op zoek naar iets te eten. Kinderhulp werd op de hoogte gebracht en spoedde zich naar Asikasu om de kinderen te redden. Maar de oom verzette zich hevig en was bang dat de kinderen verkocht zouden worden. Tot driemaal toe is er geprobeerd de oom tot andere gedachten te brengen, maar het lukte niet. De Chief van Nsoatre en de dominee werden ingeschakeld. Zij deden hun best en later werden ook Social Welfare en de politie erbij betrokken.

Uiteindelijk werden de kinderen naar Sunyani gebracht door Social Welfare en de politie.

De kinderen werden onderzocht door een arts. Het meisje bleek ziek te zijn. Zij is onder toezicht gekomen van Social Welfare en in het ziekenhuis opgenomen. Gideon bleek gezond en is op 2 februari 2012 overgedragen aan Kinderhulp.

 

De analyse van Gideon door Cyrelle en Dyon in december 2015:

2015, leeftijd 12 jaar, Primary School klas 4.

Gideon is een rustige jongen. Hij houdt van spelletjes spelen maar kan hierbij ook vals spelen. Hierom moet hij zelf altijd heel hard lachen. Gideon houdt van contact maken maar vindt het soms lastig om de juiste manier van contact maken te vinden.

8.3Hij praat slecht Engels en begrijpt je vaak niet goed. Gideon vindt veel dingen wel prima. In het weeshuis valt Gideon een beetje buiten de groep maar wordt wel geaccepteerd hoe hij is. Regelmatig heeft Gideon wat onhandige uitspraken maar dit wordt door de kinderen als humor gezien. Gideon lacht zelf dan altijd hard mee dus lijkt hij hier geen problemen mee te hebben.

Gideon is een vrolijke maar soms ondeugende jongen!