Een lange reis

Na een goede nachtrust en een prima ontbijt konden we de volgende morgen om 09.15 uur vertrekken. Bewust hadden we dit hotel gekozen omdat het noordelijk van Accra en Tema lag op de route die ons via het Akwapim gebergte naar Kumasi zou brengen.

Het is een prachtige route die via Koforidua, de hoofdstad van Eastern Region, loopt. De verwachting was dat de route korter zou zijn dan Accra-Kumasi-Sunyani-Nsoatre waar we 8-9 uur over rijden. Dat viel tegen, de route is langer maar er is over het eerste gedeelte weinig verkeer en gewoonlijk heb je een uur nodig om Accra uit te komen, waardoor het iets sneller rijdt maar het eerste stuk is veel mooier.

Bij Suhum kom je weer op de hoofdweg van Accra naar Kumasi en dan heb je nog maar ruim 25% van de afstand Accra-Kumasi gereden dus dat viel tegen. Maar om 16.00 uur waren we op onze bestemming; ons onderkomen op het terrein van “Heart for Children Ghana Foundation” de partner in Ghana van de Nederlandse Stichting “Kinderhulp Ghana”, zie www.kinderhulpghana.nl  We werden verwelkomd door de directeur
Solomon Boateng (Solo) en al snel zaten we aan een heerlijke maaltijd,
klaargemaakt door de vrouw van Solo: Regina.

Snel komen ook de tien weeskinderen er aan om ons te begroeten. De jongens: Joseph, George, Benson, Clement en Theophilus en de meisjes: Mercy, Martha, Sarah, Amanda en kleine Sarah. Voor de kinderen breken er nu weer enkele weken aan met extra’s. Kleding, cadeautjes, snoepen en limonade en eenmaal per week projecteert opa een video op de witgeschilderde plaat board. Voor dit bezoek zijn het de drie Narnia films.

Het daglicht is ongeveer van zes uur ’s morgens tot zes uur ’s avonds, dus na de maaltijd was het al donker. Toch snel even kijken naar de uitbreiding van het weeshuis en de bouw van de kippen- en konijnenfarm. De uitbreiding van het weeshuis gaat goed en het ziet er allemaal voortreffelijk uit. Het wordt een prachtig geheel. De farm was een enorme
verrassing, het is een groot gebouw geworden waar veel inwoners van Nsoatre
trots op zouden zijn wanneer ze zo’n huis zouden hebben. Het bevat drie grote
ruimtes, twee voor de kippen, leg- en vleeskippen apart en een ruimte voor de
konijnen, grote hangoor konijnen voor het vlees en kleinere konijnen voor de
kinderen om te vertroetelen. Tevens is er een ruimte voor voedsel opslag. Dit
grote gebouw, waar je in rond kunt lopen, met een dak van aluzink, gemetselde
muren, deuren en een betonvloer moet een veelvoud kosten van de € 3.000 die we
privé beschikbaar hadden gesteld voor deze farm. Solo vertelde dat de aannemer
iets voor de kinderen wilde doen en de meerkosten voor zijn rekening neemt.

Vanaf de nieuwe, grote overdekte veranda, hebben de weeskinderen straks een mooi uitzicht op de nieuwe farm. Het stuk land tussen veranda en farm met daarin grote teakbomen zal worden geëgaliseerd en worden aangelegd met paden en struiken.