DE LAATSTE DAG IN NSOATRE

Het is geen heldere dag vandaag, je ruikt de rook van het afbranden van de landbouwgronden. En dan is het altijd wat benauwd en de lucht bedekt. Ik zie nu opeens dat ze op het schoolterrein pal naast ons, ook weer eens afwel aan het verbranden zijn. Overigens moet dat bij ons ook gebeuren er ligt een enorme berg bladeren en de Hollandse kolonie heeft wel zin in een flink vuurtje. Catrien en Geertrude, die op weg naar de kliniek zijn, vroegen er al om. We zullen wel zien, de wind moet wel gunstig zijn. Het milieu wordt hier zwaar belast.

Vanmorgen was het buiten weer oranje gekleurd, het is vrijdag en dan hebben de kinderen hun oranje uniformpjes aan. Het is wel een fleurig gezicht, maar of het ook ideaal is blijft een vraag. Na twee vrije dagen zijn er vanmorgen minder kinderen en dat was te verwachten. We moesten onze kinderen er gisterenavond ook aan herinneren dat er vandaag weer school is. Het blijkt dat 40% van de kinderen van de dagopvang niet is gekomen. Van de kleine kinderen is er zelfs 60% afwezig. Bij de basisschool kon het nog wel eens een hoger percentage dan 40% zijn; want het is heel rustig rondom ons. Solo merkte op: ‘Ja zo gedraagt men zich in Ghana’. Om 12.00 uur sluit men de basisschool maar, wegens gebrek aan leerlingen. Het gevolg is dat kinderen hun broertje of zusje komen halen op de dagopvang, dus nog minder kinderen. Om 13.00 uur sluit men ook de Junior High maar om dezelfde redenen.

IMG_0942

In verband met de vrije dagen is Joseph woensdag ook thuisgekomen. Hij kwam onmiddellijk naar ons toe. Hij bracht een ansichtkaart mee waarop de gebouwen van zijn school staan afgebeeld. Het ziet er goed uit. Zover zijn we in Nsoatre voorlopig nog niet. Maar het zou fijn zijn wanneer we eind 2014 een begin zouden kunnen maken met de bouw, zodat in september 2015 een eerste begin kan worden gemaakt met lesgeven. Joseph is super serieus geworden en is een heel fijne knul. Bij zijn eerdere bezoek hadden we hem wat zakgeld gegeven, vol trots kwam hij nu laten zien dat hij er studie boeken voor had gekocht. Zowel de dames als wij zijn onder de indruk van het niveau, sjonge wat pittig. Op mijn vraag of hij geen boeken heeft, die nodig zijn voor zijn studie, vertelde hij dat er een bibliotheek is waar de boeken aanwezig zijn en daar kun je ook gebruik van maken. Het bleek dat Solo een boekenlijst had, maar volgens Solo zijn de boeken op dit moment niet verkrijgbaar. In de tijd van Solo was de Junior vier jaar en de Senior High vijf jaar, nu zijn beide scholen drie jaar maar de lesstof is dezelfde. Het gevolg is dat er maar een gering percentage slaagt. Wanneer je daar bij betrekt de slechte situatie op de basisschool, dan moet je concluderen dat er in het vervolgonderwijs veel van de kinderen wordt gevraagd.

IMG_0956

Omdat er woensdag geen dagopvang was wordt er vandaag de kinderdienst gehouden. Seth vertelde het verhaal van Simson en Delila. Daarna werd er weer flink gezongen. Voor ons was dit tevens het afscheid, tijdens dit bezoek, van de kinderen van de dagopvang.

IMG_0961

We zijn ook nog even naar de kliniek gegaan om ook daar afscheid te nemen en te kijken naar de vooruitgang in de bouw van toiletten en douches. De bouw ligt even stil want de septic tank moet verder met een pneumatische beitel worden uitgehakt. Men zit nu op rots en de diepte moet naar 2,7 meter, dus dat wordt nog een hele klus.

Catrien en Geertrude waren druk bezig in de kliniek en er zaten veel mensen te wachten. Catrien merkte op dat de wondbehandeling hier zeer goed is, beter dan in Nederland. Tiny zei, zo deden we het vroeger ook in Nederland. De wonden genezen na behandeling hier heel mooi. Na de brand en de opgelopen brandwonden vorig jaar januari hebben we zelf ook ervaren dat de behandeling in Nederland te wensen over laat en daarom zijn we toen zelf gaan behandelen.

De internet verbinding in Nsoatre is nog steeds een ramp, terwijl het vorig jaar prima was, bovendien bleek vannacht dat mijn termijn van een maand verstreken was. Dus vanmorgen weer voor 8 dagen aangevuld. Misschien moet er gewacht worden met uploaden tot Anomabo.