VERRASSINGEN!

31.1We zaten vanmorgen rustig te ontbijten toen er een mooie vogel op de kale takken in de teakboom ging zitten. Hij, want het was het mannetje, bleef daar een hele tijd zitten zodat we ons foto toestel konden pakken en een foto nemen. Na verloop van tijd kwam het vrouwtje aanvliegen, het vrouwtje was helemaal bruinachtig, ze ging in de boom ernaast zitten. Op een gegeven moment vlogen ze samen weg.

31.2Vanmorgen weer naar de spelende kinderen in de eetzaal, nu was het de klas van Lucy zij staat op de geplaatste foto. Ik was verbaasd over het grote aantal kinderen, de klas van Lucy is wel tweemaal zo groot als de klas van Seth. Inderdaad zoals we al verwacht hadden heeft Lucy wel het vermogen om driedimensionaal te denken. Ze keek over de tafels en pakte hier en daar een puzzel stukje weg en legde het in één van de puzzels. Ook waren er twee kinderen die het door hadden. Dus wat we geprobeerd hebben bij de andere leerkrachten en bij kinderen lukt Lucy wel en ook al enkele kinderen. Ik zal met Lucy praten en haar er op wijzen dat het goed is om deze eigenschap bij de kinderen te ontwikkelen. Wij begrijpen als blanken natuurlijk helemaal niet dat dit hier problemen geeft, bij ons beginnen kinderen van 2 jaar al met eenvoudige houten puzzels in elkaar te leggen, terwijl hier veel volwassenen dat niet kunnen.

31.3

De administrateur of headmaster zoals we hem noemen, kwam ons bezoeken. Hij heeft 4 jaar de dagopvang geleid toen Solo studeerde. Hij is een belangrijk man in Nsoatre die vooral erg druk is met het regelen van begrafenissen waarbij hij nagenoeg altijd in de traditionele kleding aanwezig is. Hij is de zoon van Martin Donkor de enige persoon waar hier een straat naar is vernoemd. Martin Donkor heeft in deze regio, namens dictator Rawlings, de grond verdeeld. Alle families kregen een stuk van het woud toegewezen waarin ze konden gaan verbouwen. Ik ben nog steeds van mening dat Rawlings het goed heeft gedaan op diverse gebieden; er was rust en veiligheid in het land. Er is nu veel corruptie en ’s nachts is het niet veilig meer.

De headmaster vertelde dat hij maandagmorgen langs was geweest en een grote tas met fruit had gebracht maar dat wij nog sliepen. Verder vertelde hij dat hij tijdens ons bezoek in augustus niet kon komen omdat zijn vrouw was overleden en hij binnen moest blijven totdat alle ceremoniën waren vervuld. Ja en dat kan weken of zelfs maanden duren. We condoleerden hem en vroegen naar haar leeftijd: uhh, 70 nee ongeveer 65 was het antwoordt. Ouderen weten hun leeftijd niet en daarom kun je onder foto’s op aanplakborden soms lezen dat de begrafenis van die of die op .. zal plaatsvinden en dat de overlevende 112 jaar oud was. De leeftijd klopt dus niet.

 

Tegen lunchtijd kwam Solo terug, vannacht om half drie was hij terug in Sunyani van zijn reis naar Accra. Vanmorgen is hij de sociale lasten en belasting van de medewerkers gaan betalen. Hij kwam bij me met ‘we have a big problem’. Per 1 januari hadden we de salarissen met 5% verhoogd. Wat blijkt nu, de overheid heeft de salarissen met 10% verhoogt en heeft een minimum salaris voor overheidpersoneel vastgesteld op 8GHcedis per dag over 6 dagen per week, dus 48 GHȼ/week. Om enig inzicht te geven het volgende: Het jaarinkomen van ruim 50% van de bevolking ligt onder de € 200/jaar. Vandaag is de koers van de banken omhoog gegaan van 3,85 naar 4,2 maar er wordt bijgezegd dat ze weer zal gaan zakken want er staat een grote lening van Italië aan te komen. Euro 200 is dus vandaag 840 GHȼ waard dat is per week 16 GHȼ ofwel 25% van het minimum loon.

Echter wanneer je belasting betaald en sociale lasten , zoals onze stichting doet, dan betaal je dat minimaal over het officiële minimum loon voor ambtenaren dus over 8GHȼ/dag. En dat was een opnieuw een verrassing want dit wisten we niet.

Onze medewerkers verdienen minder dus gaan ze er netto flink op achteruit, bovendien blijkt nu dat hun nettoloon minder is dan hetgeen de stichting dacht. De afdrachten waren 12,5% voor de werkgever en 5% voor de werknemer, wij betaalden ook het werknemers deel want van een individuele afdracht komt toch niets terecht en dan zouden wij de boete krijgen voor het niet afdragen. Solo vertelde dat hij het uit zal leggen en dat ze er wel begrip voor zullen hebben. Want ze krijgen nu een pensioen en die is wel veel beter geregeld dan voorheen. Het pensioen is nu maandelijks geworden voor de rest van je leven, voorheen kregen ze een bedrag ineens. Het grote probleem in Ghana is echter dat buiten overheidspersoneel nagenoeg niemand, zowel werkgevers als werknemers, sociale lasten betaald en dus ook geen pensioen zal ontvangen.

Voor vandaag laten we het hierbij, wanneer zich nog iets bijzonders voordoet leest u dat morgen.