Maandag 31 augustus:

Het is alweer onze laatste dag van dit bezoek aan Nsoatre. Morgenochtend om 05.15 uur vertrekken we naar Sunyani om de VIP bus van 06.00 uur naar Accra te halen. Solo heeft al tickets gekocht want hij reist met ons mee. Wij vertrekken woensdagavond en diezelfde avond komen er weer twee stagiaires aan en die neemt Solo donderdag mee terug naar Nsoatre. Ze zullen ca. 3 maanden stage lopen in weeshuis en dagopvang. Bovendien heeft er één ervaring met een jaar stage met gehandicapte kinderen, dus dat komt heel goed uit nu we in september willen beginnen met een dagopvang voor deze kinderen.

31 augustus 1Tiny was al vroeg bezig met de was. De kamer van de meiden is leeg gemaakt en schoon gemaakt en veranderd. Er staan nu drie bedden in die kamer, één breed bed van 105 cm is naar de opslag en daarvoor zijn er twee van normale breedte gekomen. Dus de logeerkamer heeft nu drie bedden met elk een muskietennet.

 

31 augustus 2Het hele terrein is aangeharkt, dit moet overigens elke week gebeuren, het was een flinke hoop bladeren. Maar met zoveel handen gaat het snel en binnen een uur was er een flinke hoop en kon de brand erin.

Joseph is vandaag begonnen aan zijn nieuwe taak voor de komende tijd. Hij gaat de top van de muur en de poorten schilderen. Door de regen slijten de bovenkanten en de zijkanten van de muren erg.

31 augustus 5Vorig jaar had ik de muren bij ons huis een verfje laten geven. Ik had Solo gezegd dat hij dat ook bij weeshuis en dagopvang moest laten doen. Hij heeft geld in het budget voor onderhoud, dus dat moet hij ook gebruiken. Het is behoud van de poreuze kap van de muren door ze te schilderen en de poorten beginnen ook behoorlijk te roesten. Joseph moet toch een jaar wachten voor hij naar de universiteit kan en in dat jaar kan hij best onderhoud verrichtten en assisteren bij de dagopvang. Zo draagt hij alvast bij aan de kosten van zijn studie. Er stonden vier knapen van buiten te kijken hoe Joseph aan het schilderen was, dus die heb ik weggestuurd. Benson assisteert hem door de zware bus met verf vast te houden terwijl Joseph op de trap staat.

31 augustus 3Ook de oudere meiden hebben vandaag een taak zij moeten het gastenverblijf schoonmaken. Dan is dat tenminste schoon voordat de stagiaires komen en bovendien kan Tiny het nu nog controleren. Het gaf wel enige weerstand bij Sara die alweer op bed was gaan liggen. Er zijn toch een paar ouderen zoals Sara, George en Clement die zich duidelijk drukken wanneer er wat gedaan moet worden. Het is jammer dat Seth hierin tekort schiet en dat soort zaken aan Solo overlaat. Zo was het ook vandaag weer, Solo die de zaken in gang moest brengen en dan zelf ook aan het werk gaat.

31 augustus 4Na de lunch brengen Mercy en Rachael hun spullen weer terug naar het weeshuis. Ze riepen eerst de jongere meisjes om hun spullen te dragen, nu daar heeft Tiny direct een stokje voor gestoken. Zowel bij de jongens als de meisjes zie je dat ze de jongeren als een soort slaaf gebruiken. Ik zei tegen Tiny nu kun je zien waar de slavernij vandaan komt het zit bij deze mensen gewoon in de genen. Wanneer ze de kans krijgen beginnen ze meteen te commanderen en dat doen ze bijna altijd schreeuwend. Sara is daar een heel sterk voorbeeld van, je krijgt er hoofdpijn van. Aan de andere kant is het wel zo dat ze heel goed met elkaar omgaan en dat ze ook wel gek op elkaar zijn. Toen de ouderen van kamp terugkwamen liepen de jongeren hun uitgelaten juichend tegemoet. Dat is wel weer fijn om te zien.