Maandag 17 augustus:

Vandaag is het wisselen bij de meiden: Mercy en Rachael gaan de plaats innemen van Martha en Sara. Deze dag laten we ze samen het werk doen. Het is wel een hele drukte al dat gekwebbel. Vanavond met het eten komt ook Hannah erbij en dan zijn we met 8 personen met het eten want ook Lucy die de maaltijd klaarmaakt is er natuurlijk bij.

17 augustus 1Vandaag zijn we begonnen met het bezoeken van gehandicapten. We bezochten de spastische Isaac Kusi. Eind dit jaar wordt hij 6 jaar. Isaac schaterde toen we kwamen en was heel erg uitgelaten. Het is een lief jongetje maar natuurlijk heel beweeglijk.

Solo vertelde dat voor 1995 er veel kinderen geboren werden die spastisch werden. Tegenwoordig krijgen alle kinderen, tenminste wanneer de moeder naar het consultatiebureau gaat, 6 injecties in de eerste 6 maanden en is het sterk afgenomen.

17 augustus 2Isaac was 3 dagen oud toen hij stuiptrekkingen kreeg, hij werd opgenomen en ging weer gezond naar huis. Maar de stuiptrekkingen bleven terug komen en leidde tot het spastische jongetje wat het nu is.

Hij wordt verzorgd door zijn oma en opa. De moeder is 25 jaar en heeft na Isaac nog 2 gezonde kinderen gekregen. Ze leeft in de buurt van Berekum en ze heeft nooit meer naar het jongetje omgekeken na de geboorte, ze komt ook niet op bezoek. Men schaamt zich om toe te geven dat men een gehandicapt kind heeft en meestal zijn het de oma en opa die zich over zo’n kind ontfermen. Oma is 45-50 jaar en ziet er flink uit en Isaac heeft de hele dag haar zorg nodig. Opa is 73 jaar en samen hebben ze 5 kinderen waarvan de moeder van Isaac de oudste is. Opa is ijzervlechter van beroep maar heeft geen werk. Behoudens kolommen zie je hier ook geen betonconstructies, dus er is ook geen werk voor dat beroep.

17 augustus 3Wanneer je zo’n bezoek aflegt komen de omwonenden er ook bij en proberen dan ook wat in te brengen dus dat is wat lastig. Isaac zag er heel verzorgd uit en ook de oma. Dit is op de foto’s goed te zien.

Isaac heeft beugels om zijn benen en goede stevige schoenen aan. Hij kan niet lopen maar de schoenen zijn meer voor bescherming van benen en voeten omdat hij natuurlijk allerlei spastische bewegingen maakt en zichzelf zou kunnen beschadigen.

We vragen dat wanneer er een dagopvang voor Isaac zou zijn waar hij ook te eten krijgt ze hem daar naartoe zouden laten gaan. Beiden bevestigen dat ze hem er zeker heen zouden laten gaan en hem ook willen brengen.

We houden even ruggespraak omdat de oma er zo flink uitziet en Isaac, die gevoerd moet worden, er zo goed uit ziet. We vragen of wanneer we zo’n dagopvang zouden hebben ze daar tegen een kleine vergoeding zou willen werken omdat zij ervaring heeft in de verzorging van Isaac. Haar gezicht klaart helemaal op en ze zegt dat ze dat heel fijn zou vinden.

Inmiddels is aan de aannemer al een prijs opgevraagd voor een gebouwtje op ons terrein. Maar tegelijk realiseren we ons dat we eigenlijk heel snel zouden kunnen starten. Het oude klaslokaal naast de woning van Solo is indertijd geschikt gemaakt als gastenverblijf maar staat nu leeg. Solo vertelde dat hij daar soms ging slapen wanneer zijn kinderen te druk zijn. Aangezien vrouw en twee kinderen, ook nu tijdens de vakantie, er alleen maar van vrijdagavond tot zondagavond zijn, zoals we hebben geconstateerd, vinden we dat niet relevant. Dus er is een mogelijkheid om direct na de vakantie te starten maar dat zullen we eerst in het bestuur bespreken.

We hopen dat we morgen opnieuw een kind kunnen bezoeken.