LAKE BOSUMTWI!

De kinderen uit het kindertehuis hadden nog een dagje uit te goed. Jaarlijks is er voor deze zaken een klein budget beschikbaar. Er is druk gediscussieerd door de kinderen en besloten werd dat ze graag naar Lake Bosumtwi zouden willen.
130.1

130.2Langs het meer zijn strandjes en je kunt er zwemmen. Het meer ligt in de buurt van Kumasi op een kleine 3 uur rijden van Nsoatre. Op 17 augustus heeft het uitstapje plaatsgevonden en we hebben er nu de foto’s van ontvangen.

130.3Het meer is omgeven door een ronde bergketen maar het is geen kratermeer want Ghana is een land zonder vulkanen. Geologen denken dat het meer is ontstaan door de inslag van een grote meteoriet waarvan de rondvliegende brokstukken tot in Ivoorkust zijn gevonden.

130.4De doorsnede van het meer is ruim tien kilometer. Voor de Ashanti is het meer heilig en toen we er zo’n vijftien jaar terug een kijkje gingen nemen was de bevolking niet vriendelijk. Nu komen er veel toeristen en zijn er ook hotels.

130.5De bevolking leeft van de visvangst en elk dorp heeft zijn offerplaats. Wanneer de visvangst tegenvalt komt de Ashanti-koning persoonlijk en offert een koe aan het meer. Het water met metaal aanraken is uit den boze, er varen dan ook alleen houten kano’s. Vissers mogen volgens hun geloof alleen vissen vanaf een drijvende plank. Helaas is er veel bijgeloof, ook onder christenen, in Ghana en worden veel heidense zaken nog steeds vastgehouden.

130.6