KWABENAKUMA

Vandaag, dinsdag 26 februari zijn we naar Kwabenakuma geweest. Maar eerst hebben de dames om 8.30 uur geholpen met de pap in de dagopvang. Deze morgen waren er voldoende lepels voor de kinderen. Vorige week zijn er 36 lepels bijgekocht omdat er te weinig waren. Gisterenmorgen waren er weer te weinig en gisteren middag nog minder. Hoe kan dat en hoe los je dat op. Het was duidelijk dat de kinderen ze niet in hun zak hadden gestoken, de leidsters hadden ze ook niet dus bleven over de twee kooksters plus de schoonmaakster die de kooksters helpt met de vaat. Tiny sprak ze er al op aan en vertelde dat de reactie vreemd was. We hadden net de nieuwe salarissen per 1 maart in overleg met Nederland vastgelegd. Dus dames er waren voldoende lepels en nu niet meer, jullie zorgen voor de lepels en borden, helaas geen salarisverhoging totdat er weer voldoende lepels zijn. Dus vandaag waren er ineens weer voldoende lepels.

Om 9.30 vertrokken we naar Kwabenakuma, 18 km, voor een bezoek aan de kliniek. De verpleegster die hier 24 uur beschikbaar is vertelde dat om 11 uur het consultatiebureau zou beginnen en dus de moeders met de baby’s komen.

IMG_0527

We zijn daarom eerst het dorp in gegaan, er was markt en dat was leuk om mee te maken. Zo hier en daar werd er iets gekocht zodat de plaatselijke economie ook weer gesteund werd. Er werd nog kort door het dorpje gewandeld en de dames bekeken een huisje van binnen.

Terug naar de kliniek begonnen de moeders met de baby’s te komen. Koffers en tassen uit de auto en de dames waren druk met het passen en uitdelen van babykleertjes. Er zijn weer heel wat moeders blij gemaakt. De verpleegster was heel aardig en mocht ook iets uitzoeken. Bertine en Nadine bespraken met de verpleegster dat zij in de kliniek in Nsoatre gaan assisteren maar dat hun dit ook wel erg aansprak. Afgesproken is dat zij af en toe een dag gaan helpen in de kliniek. Solo brengt ze dan ’s morgens en haalt ze in de middag weer op.

IMG_0556

Vervolgens zijn we naar een grote farm geweest. Hier hebben de bezoeksters voor het eerst gezien hoe cacao groeit. De farm is zo groot dat er zich twee kleine dorpjes zijn waar de mensen die op de farm werken wonen. De omstandigheden van deze mensen zijn zeer slecht. Zoveel als mogelijk was zijn dan ook de kinderen van nieuwe kleertjes voorzien en voor de baby’s was er ook nog een dekentje.

IMG_0575

Om twee uur waren we weer terug, we waren wel moe, maar na het eten, douchen en wat rusten is het weer prima. Vanmorgen was het even lekker fris na de regenbui van gisterenavond maar dat heeft helaas niet lang geduurd.