EEN ZWARE DAG

Dinsdag 12 februari 2013

Het was een heel zware dag vandaag, vooral voor Tiny die druk is met schoonmaken en inrichten van het gastenverblijf en dat zal morgen nog wel doorgaan.

Het begon gisterenmiddag al, de stroom viel uit en dat bij een temperatuur van 36 graden in de schaduw. Dus geen ventilatoren aan en in het donker gisterenavond en vannacht. Ook vandaag tot vanmiddag 12 uur geen stroom, alleen was het nog iets warmer, 38 graden in de schaduw, dat is het overigens nog steeds om 6 uur nu ik zit te schrijven op ons terras met de ventilator aan.

Vannacht niet kunnen slapen van de muggen, vanmorgen zaten er wel 10 muggen in de top van mijn muskietennet. Gespoten en gevangen en Lucy gezegd overdag mijn muskietennet ook gesloten te houden zodat de muggen niet weer lekker kunnen gaan zitten wachten op mijn bloed. Vanmiddag zag ik een zwart vlekje op mijn laken ik veegde het weg maar het werden twee bloedvlekken, het was dus een mug met mijn bloed. Gelukkig ben ik aardig immuun voor de steken en voel alleen maar even jeuk

Vanmorgen dus naar Sunyani om spullen te kopen voor het gastenverblijf. We hadden met Lucy afgesproken dat zij na het ontbijt een taxi zou regelen die bij ons zou blijven. Lucy slim als ze is zegt niets, maar ziet Solo zijn auto bij ons voor de deur staan, belt gisterenavond Solo op om de auto met een chauffeur. Dus vanmorgen om 8 uur een vriend van Solo om met ons naar Sunyani te gaan. Zijn we net onderweg, lekke band dus de reserveband, een fopband die ook nog zacht was. In Fiafre band op laten pompen en de ander achter gelaten om te repareren. Kosten 0,5 cedis oppompen en 2,5 cedis voor repareren, dus 1,20 euro totaal. Vervolgens naar Melcom diverse zaken gekocht, daarna nog groente enz. Om 11 uur op huis aan, maar Lucy merkte op dat ze wel een ijsje zou lusten, de ondeugd. Dus even stoppen bij Hotel Eusbett voor vier flinke ijsjes die we eerst lekker opaten voor we verder gingen. Daarna de autoband opgehaald en om 12 uur reden we het terrein weer op en floep de fan ging draaien dus we hadden weer power. Dat was dus 24 uur zonder stroom, nu maar wachten op de volgende stroomstoring.

IMG_0136

Na de lunch even een paar foto’s gemaakt van de slapende kleintjes, tot mijn verbazing slapen de jongetjes apart van de meisjes. Van beide groepen plaatsen we hierbij een foto wanneer het lukt. Internet gaat zo langzaam dat ik er telkens wordt uitgegooid bij het uploaden en dan kan ik weer opnieuw beginnen. Ik ben vaak een uur of langer bezig, terwijl ik alleen maar hoef te plakken en de foto’s te laden.

IMG_0138

In de middag is het gastenverblijf ingericht en onze woonkamer heringericht. Onze grote eettafel met 6 stoelen staat nu in het gastenverblijf en ik zit nu aan een plastic tafeltje met 3 plastic stoelen, maar dat blijft gelukkig niet zo. Om een uur of 5 waren vooral Tiny en Lucy, die het leeuwendeel voor hun rekening namen, aan het eind van hun Latijn.

Lucy kookte weer lekker, yam met ampesi (kotomle, bladeren van de cocaoyam, met knoflook, gember en kruiden) en gebakken makreel (noemen ze in Ghana zalm, maar het is makreel).

Tijdens de maaltijd praatten we erover dat ik zo slecht had geslapen omdat ik nogal teleurgesteld was over de gang van zaken die morgen op de dagopvang. Lucy had daar ook een behoorlijke mening over en we zaten op dezelfde lijn. Zij voelt er wel voor om hier flink het mes in te zetten en is van mening dat ze de dames wel aan zou kunnen, ze wilde maar meteen morgenochtend de zaak aan gaan pakken. Nu dat kan natuurlijk niet. Tiny en Lucy gaan nu morgen gewoon de maaltijden bijwonen. Daarna gaan we de zaken uitwerken en morgenmiddag om 4 uur heb ik een gesprek met Seth de hoofdonderwijzer en huisvader van het weeshuis.

Om 7.55 is de KLM geland in Accra en precies 1 uur later liep Solo achter de bagagewagen en was Gideon de parkeerticket aan het betalen. Vijf minuten later zaten Bertine en Nadine in de auto en spraken we even met ze. Alles was vlot en goed verlopen.