EEN NIEUW ONDERKOMEN!

Nienke, Joanne en Francien pakten vrijdagmiddag de vrijgekomen ruimte van klas één flink aan. Alle zaken die niet mee mochten naar de nieuwe locatie gingen naar buiten. Daar moet Lucy met Solo maar een oplossing voor zoeken. De glijbanen die achtergebleven waren in de oude eetzaal en waar niets meer mee gedaan wordt wilde Nienke wel graag in de nieuwe grote ruimte voor de kinderen met een handicap.

Zaterdagmorgen begonnen de dames met de hulp van Amanda, Martha, Sara en Hannah aan een grote schoonmaak van de zaal. Alles werd goed schoongemaakt tot zelfs de plafondventilators. Het was een hele klus die de hele ochtend in beslag nam.

Een paar sterke knapen brachten de stellage met de glijbanen naar buiten en deze werd daarna ook schoongemaakt.

Uit de oude ruimte voor de gehandicapten werden de matrassen enz. gehaald, schoongemaakt en gelucht. Ook deze ruimte was al weer behoorlijk vuil. Het is jammer dat ze dat zelf niet zien, maar hun eigen onderkomens maken ze ook nooit schoon. Bij bezoeken zie je alles dik onder het stof zitten en het liefst stoppen ze ieder hoekje vol met hun spulletjes die ze hebben kunnen verzamelen. Weggooien is er niet bij. Daarom gaat Tiny ook altijd de kasten van de weeskinderen controleren, alle kleding die kapot is wordt of gerepareerd of weggegooid en kleding die te klein is wordt uitgewassen en herverdeeld. Het is wel te begrijpen dat ze niets kwijt willen, ze hadden vroeger niets, en dat is nog zo voor de mensen in het dorp.

Maandagmorgen krijgen de kinderen hun ochtend pap in de klassen, ik vroeg aan Solo hoe ga je dat doen met de kleintjes, nu Lucy en hij waren van mening dat ze gewoon in de oude klas konden. Ik heb hem aan zijn verstand gebracht dat dat niet gebeurt omdat de kinderen met een handicap daar maandagmorgen ingaan. Waarom kunnen ze niet in de nieuwe eetzaal eten, hij kan toch voor de opening weer schoongemaakt worden? Dat vond hij geen goede oplossing, nu prima dan moet je zelf maar een oplossing zoeken maar niet in hun oude klaslokaal. De logica hier is toch heel anders dan bij ons. Er zijn veel te weinig tafeltjes en stoeltjes in het oude lokaal dus zouden de kinderen met een bord pap op de grond moeten zitten, nu dat zou een mooie smeerboel worden, de helft kan nog niet eens zelf eten en moet geholpen worden.

Inmiddels is het half vijf en Tiny is gaan kijken of de stellage met de glijbanen al is geplaatst. Ik was ook al geweest en heb Solo gevraagd of hij buiten bleef totdat hij weer onder het zand zit, want het stuift af en toe behoorlijk. Het is weer heet, het was vanochtend heerlijk zo’n 22 graden, de afgelopen nacht was het koud. De weeskinderen hadden het ook koud gehad vernamen we.

Johan is vanmorgen al vroeg uit Accra vertrokken en heeft een bus die naar Berekum rijdt, dus hij kan hier voor de deur uitstappen. Na acht en een half uur in de bus kwam hij met zijn dragers aanlopen.