Een bevalling

Tijdens het bezoek deze dinsdagmorgen is er een moeder met haar dochter en die dochter  wacht op de geboorte van haar eerste kindje.
Afgesproken wordt dat Maria en Christine de bevalling zullen bijwonen.
Thuisgekomen wordt er een tas vol babykleertjes uitgezocht en een dekentje om na de bevalling aan de moeder te geven. Ongeduldig wachten Maria en Christine af en die middag gaan ze toch nog even op de fiets naar de kliniek om te kijken. Maar er wordt verwacht dat het wel avond zal worden. Dus afwachten maar en hopen dat ze op tijd worden gewaarschuwd.

De verpleegster die permanent in de kliniek in Kwabenakuma is gestationeerd was deze morgen ook aanwezig. Zij vaccineerde de hele jonge baby’s. Na haar werk wil ze langs komen voordat ze naar Kwabenakuma terugkeert. Voor haar wordt een flinke tas met babykleertjes ingepakt, zodat ze steeds na een bevalling kleertjes kan geven voor de pasgeborene. Voor haar persoonlijk doen we er een grote gebreide bedsprei bij plus een op zonnecellen werkende bureaulamp, dan heeft ze toch licht in het donker in een dorp waar
geen elektriciteit is.

Om half elf in de avond komt het telefoontje dat de bevalling begint. Binnen vijftien minuten zijn Maria en Christine in de kliniek, helaas moeder en kind liggen al heerlijk in hun bed. Het telefoontje was dus wel aan de late kant. Nu maar wachten op de volgende.

 

 

De volgende morgen gaat Marthe snel naar de kliniek om het baby’tje even vast te houden.