DE WEESKINDEREN

Vandaag is het alweer de laatste dag van februari. Ruim voor acht uur ’s morgens zijn de weeskinderen al naar school. George en Clement naar de Junior High, kleine Sara en Lisa naar de dagopvang, de andere kinderen naar de basisschool en Joseph zit ver weg op kostschool, want hij zit op de Senior High. George en Clement komen om drie uur weer thuis en de anderen om twee uur. Dan staat het eten voor ze klaar, gekookt door Juliet, vandaag  rijst met bonen en tomatensaus. Vanavond om half zes krijgen ze dan weer een warme maaltijd en vandaag is dat rijstballen met groundnut(pinda)soep met kip. Dat is echt lekker en wij lusten dat ook graag. De pindasoep wordt gemaakt van een soort pindapasta die je kunt kopen Je kookt de kip doet de pindapasta en kruiden erbij. De rijst wordt heel lang gekookt en dan maak je er een kleverige flinke bal van. De bal en de soep op je bord en dan met je handen eten door een beetje rijst te pakken met je rechterhand en dit door de soep te halen.

DSCF5015

Op de foto zijn ze allemaal aanwezig, want het is de foto van de kerstmaaltijd. In de soep zat toen geitenvlees, want we hadden Seth voor de kerst een geit laten kopen, en geen rijstballen maar fufu (tot een glibberige massa gestampte planteen met cassave of yam). Het is wel lekker maar, gezien de onhygiënische wijze waarop het stampen gaat, zien wij er maar van af.  Alleen wanneer je bij die of gene wordt uitgenodigd moet je het wil eten, het beste is om te bidden dat je er niet ziek van wordt. We hebben het gegeten met kip, geitenvlees maar ook met bushmeat. Het bushmeat is dan meestal een soort beverrat die in het woud leeft. Op zich is daar niets mis mee, maar het vlees stinkt verschrikkelijk. Maar is mij verteld: hoe harder het stinkt hoe verser het vlees. De kinderen kragen met de kerst ook een pakje vruchtensap bij het eten.

IMG_0461

Na de middagmaaltijd wordt er eerst onder toezicht van Seth huiswerk gemaakt en daarna wordt er buiten gespeeld. De kinderen genieten nu de Woerdense dames er zijn, zij doen mee met het voetballen en gaan met ze touwtje springen.

Om zeven uur ’s avonds is er de avondsluiting. Seth opent met gebed, dan wordt doorgevraagd op het besprokene van de vorige avond. Vervolgens lezen ze om beurten een stukje uit het volgende hoofdstuk in de kinderbijbel. Wanneer er een stukje is gelezen geeft Seth toelichting en geeft praktische voorbeelden. Deze week is er opnieuw begonnen in de kinderbijbel en gisterenavond is de zondeval besproken. Seth sluit af met gebed en dan gaan de kinderen zingen.

IMG_0608

Door de bezoeksters zijn de kinderen al weer diverse nieuwe versjes aangeleerd. Het is verbazingwekkend zo snel de kinderen een nieuw lied kunnen. Wanneer er aandacht voor is blijkt dat ze vrijwel allemaal goed en snel leren. Jammer dat het basisonderwijs zo slecht is. Je merkt dat wanneer de kinderen in het vervolg onderwijs goed aangestuurd worden, ze heel veel kunnen leren. Na een kwartiertje zingen volgt het avondgebed ‘ik ga slapen, ik ben moe’ in het Nederlands. De kinderen kunnen alle vier de coupletten vlot bidden, ook de kleintjes kunnen het gebed uit hun hoofd. Voor dat ze naar bed gaan wordt er nog even gestoeid met de kinderen, ook de groten willen nog graag aandacht en aangehaald worden.