DE KLINIEK IN NSOATRE

Vanmiddag 14 februari een gesprek gehad met de financiële man van de Nsoatre kliniek. Ik had hem uitgenodigd voor een belangrijke mededeling, maar hij begon eerst te praten. Hij vertelde dat de afdeling verloskunde een geweldige sprong had gemaakt de afgelopen jaren en dat dit landelijk niet onopgemerkt was gebleven. Toen ze dit onlangs analyseerden hoe dit kwam was de conclusie dat het te danken was aan de invloed van Stichting Kinderhulp Ghana. In de loop van de jaren is de afdeling stap voor stap gerenoveerd en verbeterd.

IMG_2231

Wel we konden hem nu meedelen dat we de laatste stap gingen maken. Na dit gesprek willen we onmiddellijk starten met het brengen van water naar de kliniek. Een oud boorgat wordt gerenoveerd en voorzien van een elektrische pomp en daarna wordt via een pijpleiding het water naar de kliniek gebracht. Vanuit enkele watertorens wordt het water dan naar de diverse afdelingen gedistribueerd.  Zodat alle afdelingen over water kunnen beschikken.

Bij de afdeling verloskunde wordt een gebouw neergezet met twee toiletten en twee douche ruimtes voorzien van warm en koud water. Zodanig gebouwd dat men vanuit de afdelingen zo de ruimte binnen kan lopen. De unit wordt voorzien van een grote septic ruimte ondergronds met verschillende  ruimtes en ontluchting zodat een natuurlijk afbreekproces ontstaat.

Wanneer hij akkoord zou gaan en dat ging hij natuurlijk, hij was zeer verblijd en zag er al naar uit om het aan de medische staf te kunnen meedelen, dan gaat de aannemer onmiddellijk beginnen aan de fabricage van de benodigde betonblokken voor de bouw. Wanneer die gereed zijn moeten ze enkele weken drogen en tijdens het drogen worden de graafwerkzaamheden gedaan.

Een nieuwe stap is gezet ter bevordering van de gezondheid van moeder en kind maar ook van alle andere patiënten.