BIDDAG!

Gisteren was het ‘Biddag’ in Nederland. We zaten al vroeg aan het ontbijt deze morgen. Het was fris en dat vonden we prettig, dus we gingen buiten op het terras om 9.00 uur naar de kerkdienst luisteren. Daarom ontbeten we op tijd zodat Naomi eerst het terras kon dweilen en de stoelen afborstelen.

Tijdens het voorafgaande orgelspel zagen we Seth met de kinderbijbel van Van Dam onder zijn arm naar de eetzaal lopen. Want het was woensdag en dan is er om 9.00 uur de kinderdienst bij de dagopvang. Seth doet nu al jaren de bijbelvertelling en dat doet hij geweldig en op een wijze dat de kinderen goed luisteren en soms zo meeleven dat ze op het verhaal reageren tijdens de vertelling.

 

Tijdens de dienst zien we ook Nienke en Joanne met de kinderen met een handicap buiten spelen. Ook de jongens van de Senior High uit ons kindertehuis zien we regelmatig lopen. Clement gaat om 13.00 uur terug naar Techiman. Hij kwam alvast twee enveloppen brengen voor ‘Fund Raising’ daar zijn ze hier nogal sterk in. De één was voor de school en de andere voor de kerk. We zullen er maar weer wat in doen, het systeem is hier zo dat je je naam op de enveloppe in moet vullen, dus Clement moet zijn naam invullen. Het is een systeem dat me erg tegenstaat, want we hebben hier veel meegemaakt dat arme mensen nauwelijks kunnen geven terwijl de kerk probeert het weinige dat ze hebben te krijgen. In de toekomst moet de stichting hier maar een budget voor beschikbaar stellen, want oma en opa gaan hier mee stoppen en willen geven waar het nodig is.

Aan het einde van de dienst was de temperatuur toch weer opgelopen tot 29 graden en dat om half elf ’s morgens, dus het zal weer zo’n 34 graden worden. Gelukkig niet de 47 graden die Johan in het noorden had.

Het thema was dus zoals gisteren al aangegeven: Pleitend bidden 1) De omstandigheden 2) De pleitgronden, dit naar aanleiding van Jozua 7 : 6-9. Israël is geslagen door Ai en in diepe rouw. Jozua verscheurd zijn kleren en werpt zich met de oudsten in het stof voor de ark van de HEERE en roept pleitend de naam van de Heere HEERE, de God van het verbond, aan.

Na de dienst en de koffie voor Tiny en mij en de chocolademelk voor Naomi is Tiny naar het klaslokaal voor de gehandicapte kinderen gegaan.

Clement komt afscheid nemen en we geven hem naast de twee enveloppen met inhoud nog een extraatje voor hem zelf. Met de andere kinderen zijn we steeds zaterdags uit geweest en de jongens die op kostschool zijn krijgen dus ook een extraatje tenminste wanneer ze netjes afscheid komen nemen. Om half drie komt ook Prince afscheid nemen hij gaat terug naar Berekum.

 

Deze dag aten we ‘Fufu en groundnut soup met kip’, ook de Nederlandse kolonie was uitgenodigd. We hadden een strak tijdschema, want om 18.00 uur moest alles afgeruimd zijn inclusief de vaat afwassen want dan begon de avonddienst en gingen we met elkaar luisteren. De foto’s geven de bereiding van de Fufu. Eerst wordt de cassave klaargemaakt, foto 1, dan worden cassave en planteen gekookt in een grote pan afgedekt met plastic. En intussen wordt ook de pindasoep met de kip gekookt. Beide gerechten moeten heel lang koken. Wanneer cassave en planteen gekookt zijn en de pindasoep met de kip door blijft pruttelen wordt de Fufu gemaakt door planteen en cassave fijn te stampen en tenslotte door elkaar te mengen. Het gele is de planteen en dus het witte de cassave. Het stampen is zwaar werk, eerst stampt Gideon en daarna George. Tenslotte gaan we eten, wij met een lepel en Naomi met haar rechterhand zoals het hoort.

Na de maaltijd luisteren we samen naar de dienst vanuit de Bethlehemkerk in Woerden. De tekst was Jozua 8 : 30-35. Na de overwinning op Ai verzameld het volk zich op de Ebal en de Gerizîm en wordt op de Ebal een altaar gebouwd. Het thema was: Biddag op de Ebal 1) Een altaar 2) Zegen en vloek.