Aduonya!

Op 15 km noordelijk van Nsoatre ligt het gebied Aduonya met ongeveer 35 kleine dorpjes waar vluchtelingen uit het noorden van Ghana wonen. Vier jaar geleden zijn we in dit gebied begonnen met hulp te bieden.
Het gebied had niets: geen drinkwater, geen stroom, geen scholen en geen medische zorg. Inmiddels zijn er twee waterpompen en een school en deze week is de kliniek gereed.

Veel vrouwen en kinderen overlijden er tijdens de bevalling. Bevallingen vinden dikwijls plaats in het donker op de grond in de hut waar ze wonen. We hopen dat dit zeer  binnenkort verleden tijd is wanneer ze in de nieuwe kliniek kunnen bevallen.

We zouden met de pick-up truck volgeladen met dozen met kleren voor groot en klein en dekentjes, gebreid door de vrouwenvereniging van de Geref. Gemeente uit Woerden, voor de baby’tjes gaan. De weg naar Aduonya is zeer slecht en het gebied is niet bereikbaar in het regenseizoen en wanneer het buiten het regenseizoen flink heeft geregend.

Helaas begint het deze nacht om één uur hard te regenen en het duurt tot tegen de middag, dus bijna twaalf uur lang stortregen, alles staat blank. Om vier uur, deze maandagmorgen, zijn de meisjes al wakker van de stromende regen. De komende dagen is Aduonya niet meer bereikbaar.

Maar het openbare leven in Nsoatre ligt ook stil. Er zijn geen kinderen op de dagopvang. Om 05.30 uur is onze kokkin al begonnen om de pap voor het ontbijt te koken maar er zijn geen kinderen gekomen. Ook de scholen liggen stil, ook onze weeskinderen gaan niet naar school vanmorgen.
Onze hulp komt om half tien, en dat hadden we niet verwacht, want wanneer het regent staat er al snel 30 cm water in het huisje waar ze woont en moeten ze continue water naar buiten scheppen. Wanneer je arm bent en in een hutje moet wonen ben je slecht af in Ghana. Beter bedeelden wonen hoger, hoe armer je bent hoe lager je woont en dikwijls stroomt het water als een rivier door je huis.

We vernamen dat onze kokkin het initiatief had genomen om met de grote kookpot met pap de nabijgelegen wijk met zeer arme mensen in te gaan ondanks de stromende regen. Ze werd met gejuich ontvangen tijdens het uitdelen.

We hopen dat we enkele dagen met stralende zon krijgen; dan kunnen we misschien donderdag of vrijdag alsnog gaan, want juist de inwoners van Aduonya hebben de kleding hard nodig, op de foto’s is te zien hoe men gekleed ging toen we er in oktober 2007 voor het eerst kwamen en ze voor het eerst blanken zagen.