HEART FOR CHILDREN SCHOLEN!

Maandag 3 november 2014

Het waren twee rustige dagen, zaterdag en zondag, heerlijk onder de teakbomen gezeten in een luie tuinstoel. Af en toe wat drinken, uitgeperst of tot pulp gemalen vers fruit of een glaasje gekoelde palmwijn. Tiny had zaterdag een pan kippensoep klaargemaakt en zondagmiddag kwam Solo nog een maaltijd voor ons klaarmaken.

IMG_3237

Zondagmiddag kwam de dominee op bezoek om even na te praten over de gebeurtenissen van vrijdag met betrekking tot de schoolstaking. Ook hij was zeer geschokt en kon daarom vandaag niet preken en heeft zich beperkt tot een ernstige waarschuwing en oproep om een eind aan de situatie te maken. Overigens is de dominee district predikant en preekt alleen de eerste zondag van de maand hier in de hoofdkerk. De overige diensten worden verzorgd door een catecheet, en dat zal vandaag ook wel het geval zijn geweest. Solo is ook flink geschrokken, beiden nemen mijn waarschuwingen zeer hoog op en vinden dat ik volledig in mijn recht sta.

Nú blijkt dat de Rooms-katholieke scholen niet staken. Zij laten hun onderwijzend personeel vooraf een verklaring tekenen dat zij niet mogen staken. Voor alle scholen in Nsoatre en Aduonya, gebouwd of gerenoveerd door de stichting gaat dit nu alsnog gebeuren. Echter waarom hoor ik op zondagmiddag, na ruim 2 weken, dat de Rooms-katholieke scholen niet staken en dat er mogelijkheden zijn om stakingen te voorkomen? Het is maar goed dat ik zo uit mijn slof ben geschoten alhoewel dat niet teveel moet gebeuren want dan heb ik mezelf er mee. Nu kom ik er tenminste achter dat de zaken niet goed geregeld zijn en kunnen we gaan bijsturen en weten we wat er moet gebeuren.

De dominee gaat werken aan een zwaardere stuurgroep voor het onderwijs aan door onze stichting gebouwde en gerenoveerde scholen. Hij is echt ontdaan dat dit kon plaatsvinden terwijl er zoveel is gedaan in Nsoatre door de stichting.

IMG_3240

Gelukkig hebben we nog een dag of tien om maatregelen te nemen en in te grijpen. In elk geval zal er een brief naar “The Regional Director Ghana Education Service Sunyani” gaan; dat staking op onze scholen niet meer geaccepteerd wordt. Afhankelijk van het verloop van de komende dagen zullen daar misschien ook ontslag verzoeken bijkomen. Ik wil de brieven mede ondertekenen en daar zullen ook nog wel tegenwerpingen tegen komen. Maar ik weet dat de Regional Director, die over alle scholen in heel Brong-Ahafo inclusief Junior High en Senior High gaat, graag met ons wil samenwerken in verband met volgende renovaties van scholen en de bouw van de Senior High. Zo’n volgende school voor renovatie zal misschien de Primary van de Methodisten zijn, maar dat is een bestuursbeslissing die in Nederland wordt genomen. Maar al deze scholen vallen onder de Regional Director. Een groot probleem is echter dat de overheid steeds meer macht over het onderwijs naar zich toetrekt en de invloed van de kerken inperkt.

Gisterenavond al reed er een geluidswagen door Nsoatre en vanmorgen om zes uur opnieuw om alle kinderen en leerkrachten van de “Heart for Children” Primary en de Junior High om naar school te komen.

IMG_3244

Voor acht uur deze morgen was ik er, vijf van de zes leerkrachten van de Primary waren aanwezig en de meeste kinderen, maar helaas niet alle kinderen maar je ziet ze nog steeds komen. Dus ik verwacht dat morgen alle kinderen weer aanwezig zullen zijn. Na de opening gingen alle kinderen keurig marcherend naar hun eigen klas zoals ik had gezegd. Daarna de onderwijzers naar hun klas. Vervolgens de onderwijzers in hun klas stuk voor stuk bezocht. Ik bedankte ze voor hun komst en vervolgens gevraagd of dit hun klas was, gevraagd of zij bereid waren om de hele week het normale lesprogramma voor die klas af te werken, allen bevestigden ze het. Vervolgens uitgelegd wat de stagiaires kwamen doen. Dus de Primary is opgestart en de stagiaires zitten in de klas. Dus er is nu weer school tot 13.30uur.

Lucy is vers brood halen en dan is het ontbijten. Na de koffie ga ik nogmaals kijken en dan zal ik ook poolshoogte nemen bij de “Heart for Children Junior High” en controleren of leerkracht nummer 6 van de Primary er is. Nummer 6 zou komen nadat er is gebeld. We zijn dankbaar dat de orde op onze scholen mocht terugkeren en we bidden dat er een oplossing mag komen voor alle scholen zodat alle kinderen weer onderwijs mogen ontvangen.