GESCHROKKEN

Een 25-jarige vrouw uit Groningen, die in Ghana was voor vrijwilligerswerk, is vrijdag vermoord in de stad Tema. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zondagochtend bevestigd.

Volgens de Nederlandse stichting NeViSo ging het om een overval waarbij de 25-jarige Afke Kuipers op klaarlichte dag werd neergeschoten. Ze was samen met drie andere Nederlandse vrijwilligers en drie Roemenen onderweg naar huis toen het gebeurde, aldus voorzitter Richard Yeboah van NeViSo. Kuipers zat pas sinds begin februari in Ghana. De andere vrijwilligers bleven ongedeerd en zijn allen in het weekeinde naar huis gevlogen. Het project tegen kinderarbeid waaraan ze werkten, is voorlopig stilgezet.

Het was een hele schok toen we zondagmiddag een e-mail kregen en het bovenstaande vernamen. Tema is de stad waar we na aankomst uit Nederland overnachten en dat niet alleen maar DV dinsdagnacht zullen Nadine en Bertine daar ook weer overnachten. Met name de waarschuwing van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor de snelweg tussen Accra en Tema gaf stof tot nadenken.

Met zijn vijven, dus inclusief Gideon, hebben we uitvoerig over deze zaak gesproken en afgestemd hoe dinsdag te werk zal worden gegaan. Wij Tiny en ik zullen wat vroeger op het vliegveld zijn, zodat Gideon bij daglicht Bertine en Nadine in het hotel in Tema kan brengen. Woensdagmorgen brengt Gideon ze dan naar de bus van Accra naar Nsoatre. De bus gaat naar Berekum en Nadine en Bertine kunnen nagenoeg voor de deur uitstappen en ze hoeven niet over te stappen.

IMG_1056

Vanmiddag geluisterd naar een kerkdienst en daarna bovenstaande besproken. Hierna zijn we met zijn vijven in het openlucht restaurant gaan zitten met een prachtig uitzicht. Gezellig gebabbeld en kokosmelk gedronken.

IMG_1073

Later op de avond hebben we gegeten en is Gideon weer naar zijn slaapplaats vertrokken. Morgenochtend om half negen hopen we opnieuw met zijn vijven te ontbijten waarna Bertine en Nadine, onder begeleiding van Gideon, naar Elmina (het Nederlandse slavenfort) en Kakum met de hangbruggen over het regenwoud te gaan. Wij hopen dan nog een dagje bij te kleuren aan het strand.